GÜÇ-POLİTİKA-STRATEJİ :( 1 )
Değerli Dostlar,
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ'ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye'nin de katılması önerisini reddetti.
Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov; Rusya, ABD ve Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesi altında çözüm arayışına devam etmesi gerektiğini söyledi. ( Kaynak ; BBC )
S-400 gibi milyar $ lık stratejik işbirliğine rağmen Rusya’nın bu dışlayıcı yaklaşımı Türkiye’nin hemen yanıbaşındaki Kafkasya Jeopolitiğinde büyük oyunculardan biri olarak kabül edilmediğini göstermektedir..
ABD ‘nin Türkiye-Yunanistan gerginliğinde Yunanistan’dan yana tavır alması, güney sınırımıza bitişik coğrafyada PYD/PKK devletçiği kurmak için alenen yürüttüğü çalışmaları ortadır..
Öte yandan Libya’da inisiyatifin karşı cepheye geçiyor olması Türkiye’nin dış politikasının savrulmalarının ürettiği olumsuz sonuçların bir kısmıdır.
GÜÇ-POLİTİKA-STRATEJİ : ( 2 )
Sevgili Okurlar,
Uluslararası ilişkilerde “ölçek mukayesesi “ en önemli ve öncelikli strateji - politika belirleyici parametrelerden biridir.
Bir başka deyişle iki veya daha fazla ülkenin milli güç unsurları arasındaki fark ilişkilerini doğrudan etkiler.
Sadece istemekle ve söylemle bölgesel ve/ya küresel güç olunmaz, koşulları vardır.
Amatör küme oyuncusu iseniz süper lig takımlarına kafa tutamazsınız, tutarsanız komik duruma düşersiniz.
Sizin yatırım projeleriniz, ithalat ve ihracatınız, kamu ihaleleriniz bile muhatabınızın para birimi ile finanse ediliyorsa,
Sizin profösörünüzün-doktorunuzun-subayınızın-polisinizin maaşı muhatabınızın sıradan bir hamburgercisindeki kasiyerin maaşına indirgenmiş ise,
Başkalarının ürettiği teknolojiyi onların para birimi ile ve izin verdikleri kadarı ile satın almak zorunda iseniz,
İhraç ettiğiniz ürünleriniz için alıcı ülkelerin yegane tedarik kaynağı değilseniz,
Bankacılık sisteminiz, başka ülkelerin koyduğu ve kontrol ettiği kurallara bağımlı ise,
Dış borçlarınız yabancı para birimi ile belirlenmiş ise, ödemelerinizde bu para cinsinden finansman teminine ihtiyacınız varsa,
Sizin uluslararası ilişkilerinizde kuru sıkı hamaset içerikli diklenmelere, bağırıp çağırarak tehditvari söylemlerle caydırmaya çalışmaya, aba altından sopa göstermeye ve mütekabiliyet pirensibini uygulamak adına misilleme yapmaya pek hakkınız ve şansınız olmaz..
Şüphesiz ulusal onurunuzu korumak hakkınız vardır ki bu da ancak yukarıda özetle belirtmeye çalıştığım bağımlılıklarınızdan kurtulmakla, bu uğurda doğru politikaları, duygusallıktan arınmış rasyonel paradigmaları geliştirmekle, soğukkanlı, rasyonel ve etkili stratejileri uygulamakla mümkün olabilir kanaatindeyim.
GÜÇ -POLİTİKA-STRATEJİ : ( 3 ) (SON )
Uluslararası İlişkilerde hakim parametre milli menfaatlerdir. Bunun ötesinde ebedi dostlukların “romantizm”, ebedi düşmanlıkların ise “septisizm” den öte hiç bir kıymeti harbiyesi yoktur.
“A” ve “B” ülkeleri arasında ihtilaf ve güven sorunu varsa. Birbirlerinin “Beka” larını tehdit edebilecek yeteneklere ve bu yetenekleri caydırabilecek ve/ya bu yeteneklere karşı kullanabilecekleri savunma sistemlerine ihtiyaç duyarlar.
Gerekli teknolojilere ve yetişmiş insan kaynaklarına sahiplerse bu ihtiyaçlarını kendileri üretirler. Aksi takdirde bütçeleri elverdiği kadar üretici ülkelerden satın alma yolu ile tedarik etmeye çalışırlar.
Bahse konu tehditi oluşturacak silahları da, bu tehditleri bertaraf edebilecek savunma sistemlerini de üreten “C” ülkesi ve/ya diğer herhangi bir üretici ülke hem “A” ve hem de “B” ülkesine satış yapmaktan çekinmez. Zira onların milli menfaatleri de kendi ekonomilerinin lokomotifi olan “Savunma Sanayii” ni beslemelerini gerektirir.
“Tavşana kaç tazıya tut” misali..
Gerisi laf u güzaftır, diplomasi gibi pazarlansa da aslında tam bir tiyatrodur.
Bu tiyatronun kimileri senaristi, kimileri oyuncusu ve kimileri de ancak seyircisi olabilirler..
İç politikaya dönük gösteriş ve hamasetin dış politikada karşılığı yoktur. İşte bir anda haddinizi ve içinde oynamanız gereken alanı bildiriverirler..
Saygılarımla
Serdar DURAT
Fikir Fabrikam Düşünce Kulübü