Değerli Danışanlarımız, Dostlarımız,
Ulusal sorun stokları açısından zengin bir ülke olduğumuz malumlarınızdır.
Bahse konu stokları eritebilmek, büyümesini durdurabilmek için en önemli ve öncelikli ihtiyacımızın eğitim seviyesi yükselmiş ve sorun çözme becerisi gelişmiş toplumu yaratmak olduğunu düşünüyorum.
Bir başka deyişle nitelikli nüfusumuzu arttırmak zorundayız.
Kısaca arz etmek gerekirse nitelikli nüfus : eğitimli, yaratıcı, katılımcı, araştıran, düşünebilen, sorgulayabilen ve muhakeme edebilen, yabancı dil bilen, ileri teknolojileri en azından kullanabilen/mümkünse üretebilen, gerek sosyolojik ve gerekse ekonomik anlamda küresel gerçekleri doğru okuyabilen yetişmiş insan sayısıdır .
Dışa beyin göçü bu konudaki en büyük olumsuz etkendir. Gelişmiş ülkelerde aranılır yetkinliklere sahip genç nüfusumuzun ilk fırsatta yabancı ülkelere gitmek hevesleri ve planları olduğu bilinmektedir/görülmektedir.
Efendim,
Bu sorunun çözümü için atılması gerekli ilk adımlardan birinin
ülkemizdeki kaliteli çağdaş eğitimin pahalı olmaktan kurtarılmasının yol ve yöntemlerinin bulunması zarureti olduğunu değerlendiriyorum.
Bu gün metropollerimizde özel ana okullarının bile ücretleri yıllık 60 K ₺ civarındadır.
Genç ve eğitimli, çalışan kentli çiftler; ekonomik kaygıları yüzünden İyi yetiştirememe endişesi ile genellikle bir çocuk sahibi olmakla yetiniyorlar.
Ortalama bir Baby-sitter ( Bebek Bakıcısı) aylık ücreti 4 K ₺ dır. En yakın mesafe okul servisi ücreti 2500 ₺. Ortalama 2+1 daire kirası 3 / 4 K ₺ dır.
Bale-müzik-spor vs için özel kurs ve dersleri lüks kabul edip yazmaktan çekindim.
Oysaki nitelikli nüfusumuzu arttırabilmek için bu profildeki ailelerin daha fazla çocuk sahibi olmalarına ihtiyaç var.
Öte yandan çocuklarına iyi eğitim vermek gibi kaygıları olmayan daha ziyade kırsalda yerleşik kesim ortalama beş çocuk sahibi oluyor ve niteliksiz nüfusumuzu besliyor.
Hele bir de göçmen/mülteci/sığınmacı kitlenin ülkemizdeki üreme hızlarına bakılırsa durumun vehameti daha net olarak görülebilir. ( Son sekiz yıl içinde Türkiye’de doğan sadece Suriyeli Bebek sayısı 500 K civarında )
Sevgili Okurlar,
Milli kıt kaynaklarımızın tahsisindeki öncelikler ve politikalar değişmedikçe, rasyonalite ve şeffaflık egemen olmadıkça, stratejik göç mühendisliğinin olumsuz etkilerinin farkına varıp önlem almadıkça, dışa beyin göçünü durdurabilecek iklim yaratılamadıkça; demografik yapımız gözlerimizin önünde her geçen gün nitelik bazında kan kaybetmeye devam edecektir.
Şimdilik sosyolojik, ekonomik ve kriminolojik etkileri görülen bu sorun, bu duyarsızlık devam ederse yakın gelecekte milli güvenlik derecesinde çok ciddi bir beka sorunu haline evrilecektir endişesindeyim.
Saygılarımla
Serdar DURAT
Fikir Fabrikam Düşünce Kulübü